کانون وکلای دادگستری استان یزد

کلینیک حقوق شهروندی

حقوق شهروندی بر اساس رابطه تابعیت افراد با حاکمیت یک کشور به ایشان اعطا شده و مورد حمایت قانون اساسی است و بیان کننده حقوق و تکالیف مردم نسبت به یکدیگر و نیز دولت به شکل متقابل می باشد. منشور حقوق شهروندی با هدف استیفا و ارتقاء این حقوق در ۱۲۰ ماده در تاریخ 29 آذر ماه 1395 توسط ریاست محترم جمهور ابلاغ گردیده است. هدف این منشور تحقق بهره مندی کلیه شهروندان ایرانی از حقوق مدنی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی است. مصادیق حقوق شهروندی که در این منشور مورد تاکید قرار گرفته است عبارتند از: حق حیات، سلامت و کیفیت زندگی، حق کرامت و برابری انسانی، حق آزادی و امنیت شهروندی، حق مشارکت در تعیین سرنوشت، حق اداره شایسته و حسن تدبیر، حق آزادی اندیشه و بیان، حق دسترسی به اطلاعات، حق دسترسی به فضای مجازی، حق حریم خصوصی، حق تشکل، تجمع و راهپیمایی، حق تابعیت، اقامت و آزادی رفت وآمد، حق تشکیل و برخورداری از خانواده، حق برخورداری از دادخواهی عادلانه، حق اقتصاد شفاف و رقابتی، حق مسکن، حق مالکیت، حق اشتغال و کار شایسته، حق رفاه و تأمین اجتماعی، حق دسترسی و مشارکت فرهنگی، حق آموزش و پژوهش، حق محیط‌زیست سالم و توسعه پایدار، حق صلح، امنیت و اقتدار ملی.

 آموزش مهم ترین رکن در تحقق حقوق شهروندی است و بهترین پایگاه برای پرداختن به آن، نهادهای مدنی می باشد و کانون وکلای دادگستری به عنوان قدیمی ترین و خوشنام ترین نهاد مدنی کشور، بستری مناسب جهت آموزش و کمک به تحقق مندرجات منشور حقوق شهروندی است.

از آن جایی که یزد به عنوان شهر میراث جهانی در فهرست یونسکو به ثبت رسیده، شایسته است در حوزه فرهنگ و اخلاق شهروندی و حقوق شهروندی پیشتاز باشد. از این رو شهر یزد به عنوان پایلوت تاسیس کلینیک حقوق شهروندی انتخاب گردیده و این کلینیک در خانه اولیا، یکی از خانه های ارزشمند تاریخی و میراث فرهنگی یزد، در آبان ماه سال 1395 توسط مقامات کشوری و استانی آغاز به کار نموده است.

استیفای حقوق شهروندی بدون آگاهی، توانمندی و مسئولیت‌پذیری شهروندان نسبت به حقوق، تکالیف و منافع عمومی امکان پذیر نیست؛ کلینیک های حقوق شهروندی وظایف متعددی را در این راستا عهده‌دار می‌باشند که از جمله می توان به این موارد اشاره نمود:

  1. آموزش حقوق شهروندی به زبان ساده برای اقشار مختلف جامعه
  2. جلب مشارکت های کارشناسان و نهادهای گوناگون برای ارتقای حقوق شهروندی
  3. آموزش مبانی حقوق شهروندی به کارمندان نهادهای دولتی و عمومی
  4. برگزاری سمینارها و همایش های تخصصی در حوزه حقوق شهروندی
  5. تهیه بروشورها و کتابچه های آموزشی حقوق شهروندی
  6. مشارکت فعال در رسانه های جمعی جهت ارتقاء تحقق اهداف آموزشی

کلینیک حقوق شهروندی کانون وکلای دادگستری استان نیز در راستای اهداف خود از زمان تشکیل تا کنون اقدامات ذیل را در راستای خدمت رسانی به مردم شریف یزد به انجام رسانیده است:

  1. برگزاری اولین همایش ملی “حقوق شهروندی در جهان شهر یزد” در مرداد ماه 1396 با همکاری شهرداری یزد
  2. رونمایی از بزرگ ترین اینفوگرافی حقوق شهروندی با حضور معاون حقوق بشر و امور بین الملل وزیر دادگستری در بهمن ماه ۱۳۹۶
  3. برگزاری چندین دوره کلاس آموزش تخصصی حقوق شهروندی با حضور اقشار مختلف مردم و دانشجویان کارشناسی ارشد حقوق عمومی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد
  4. برگزاری جلسات متعدد با مسئولان نهادهای استانی از جمله مدیرکل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری و مدیران سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان یزد
  5. چاپ و توزیع بروشورهای اطلاع رسانی در مورد حقوق شهروندی
  6. برگزاری همایش ملی “حقوق شهروندی و شهروند جهانی” در مرداد ماه 1397 در محل کانون وکلای دادگستری استان با حضور مسئولان، قضات، وکلا، حقوقدانان، اعضای شورای اسلامی شهر، اساتید دانشگاه و دانشجویان و سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین دکتر سید طه مرقاتی، دکتر حسین شریفی طرازکوهی، دکتر سید مهدی علامه، دکتر نوید رهبر، دکتر آرین قاسمی و دکتر محمدحسین جعفری در زمینه های مختلف حقوق شهروندی
  7. بازدید اساتید مبرز حقوق، معاون حقوق بشر و امور بین الملل وزارت دادگستری، رئیس اتحادیه سراسری کانون های وکلای دادگستری ایران، رئیس اداره معاضدت قضایی کانون های فارس، معاون وزیر کشور و رئیس سازمان امور اجتماعی کشور
  8. صدور بیانیه های مناسبتی از جمله در حادثه سقوط هواپیما و کشتار مسلمانان روهینگیا در میانمار

این کلینیک در خیابان امام خمینی (ره)، روبروی کتابخانه شرف الدین علی یزدی، بن بست 15 واقع شده است و از ساعت 8:30 الی 12:30 آماده خدمت رسانی می باشد.